10 μικρά μυστικά για το κρέας


1. Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" κρέας. Υπάρχει " κατάλληλο" ή " ακατάλληλο" κομμάτι για το είδος του φαγητού που θα μαγειρέψουμε.

2. Η γευστικότητα και η τρυφερότητα του κρέατος είναι αταίριαστα. Σε κάθε κομμάτι, όσο αυξάνεται η μία τόσο ελαττώνεται η άλλη.

3. Η γευστικότητα αυξάνεται όσο τα κομμάτια βρίσκονται προς το μπροστινό μέρος του ζώου και όσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία του ζώου, ενώ η τρυφερότητα το αντίθετο.

4. Το σίτεμα, ωφελεί μόνο στα κομμάτια που προορίζονται για ψήσιμο. Τα σκληρά κομμάτια δεν μαλακώνουν, όσος καιρός κι αν περάσει!

5. Τα σκληρά αλλά γευστικά κομμάτια, μαλακώνουν και νοστιμίζουν με το βράσιμο στο μαγείρεμα ενώ τα τρυφερά αλλά λιγότερο νόστιμα, νοστιμίζουν στο φούρνο, στο τηγάνι ή στη σχάρα.

6. Για να έχουμε νόστιμο και αρωματικό ζωμό, πρέπει να βάλουμε ταυτόχρονα το κρέας και το κρύο νερό στη χύτρα. Αν βάλουμε το κρέας αφού βράσει το νερό, τότε θα έχουμε νόστιμο κρέας κι "ελαφρύ" ζωμό.

7. Τα κρέατα που μαγειρεύονται ψητά, είναι τρυφερά, χυμώδη και ελκυστικά και απαιτούν λιγότερο χρόνο ψησίματος.

8. Το λίπος, Βελτιώνει την τρυφερότητα, τη γεύση και το άρωμα του κρέατος. Ωστόσο, οι ιδιότητες του ψαχνού δεν μεταβάλλονται αν αφαιρέσουμε το ορατό λίπος.

9. Φρέσκο, είναι το κόκκινο, λαμπερό και σφιχτό κομμάτι ενώ το κεραμιδί, θαμπό, πλαδαρό ή νερουλιασμένο κρέας, είναι παλιό.

10. Στη συντήρηση του σπιτικού ψυγείου, το κρέας πρέπει να αερίζεται από παντού και να μένει το πολύ 6-7 ημέρες. Στην κατάψυξη, πρέπει να είναι πάντοτε τυλιγμένο αεροστεγώς ή σε δοχείο και για διάστημα μέχρι 3 μήνες.

Άρθρα και συμβουλές για το κρέας